1.Salo jest głównym narodowym jedzeniem na Ukrainie. Smalec wieprzowy jest solony, gotowany, wędzony, stopiony ze smalcu, zrobiony skwarki, zmielony czosnkiem. Współcześni dietetycy różnią się opiniami na temat tego produktu, ale wiadomo, że w smalcu znajdują się cenne kwasy tłuszczowe, a szkodliwych tłuszczów nasyconych jest stosunkowo niewiele. Według anegdoty smalec powoduje stwardnienie: zjadłem kanapkę ze smalcem - i na długo zapomniałem o głodzie.
2.Barszcz to zupa z buraków z bulionem mięsnym. Na Ukrainie barszcz czerwony przygotowuje się na różne sposoby: w niektórych obszarach fasolę należy umieścić na patelni, w innych - suszone śliwki, w trzecim - grzyby, w czwartym barszcz przyprawia się mąką, aw piątym - wędzone mięso. Bardzo często lek dodaje się do gotowego dania - zmiażdżonego smalcu z czosnkiem, pieprzem i ziołami. Barszcz jest zwykle spożywany ze śmietaną, a zamiast chleba oprzyj się na pampushkas - miękkich bułeczkach, których skórka jest rozmazana olejem roślinnym i czosnkiem.
3.Vareniki, czyli ciasta, są jedną z najbardziej znanych potraw narodowych Ukrainy. Och, jak pikantne zostały zjedzone przez Patsyuka w opowiadaniu Gogola "Noc przed Bożym Narodzeniem"! Patsyuk otworzył usta, spojrzał na pierogi i otworzył usta jeszcze bardziej. W tym czasie pieróg z miski, uderzył go w kwaśną śmietanę, przewrócił się na drugą stronę, podskoczył i po prostu dostał się do ust.
4.Pierogi to kawałki przaśnego ciasta gotowane w wodzie. Są spożywane jako samodzielne danie, doprawiane masłem lub śmietaną, a czasami dodawane do zupy. Rzadziej pierogi są przygotowywane z nadzieniem mięsnym, twarogowym lub jagodowym.